Unik rymdkonferens vid Södertuna

En helt unik konferens om universum hölls i veckan i Södertuna slott vid Gnesta. De allra främsta forskarna inom området hade samlats för att bland annat diskutera livets uppkomst och frågan om det finns liv på andra planeter. Mats Larsson som är professor i fysik på Stockholms universitet säger att livet på jorden förmodligen inte är unikt. Det måste finnas liv på andra planeter tror han.

1965 så hölls det allra första Nobelsymposiet. Nobelsymposiet, ja det är en serie föreläsningar kan man säga som anordnas av Nobelstiftelsen, inom de olika Nobelämnena. Och i veckan är det dags för det 133:e och det hålls på Södertuna slott här i Sörmland.

Ämnena som diskuteras är fysik, astronomi och kemi. Eller mer exakt, som man kallar det, kosmisk kemi och molekylär astrofysik. Bildandet av universum och finns det liv på andra planeter. Det är sådana frågor som diskuteras här. Forskare från hela världen har kommit hit bland annat från USA och Nasa. Det är elitforskarna som samlats.

Franskmannen André Black var en av de som föreläste, hans föreläsning handlade om livets uppkomst i universum och en av de saker som verkar stå relativt klart efter veckan är att kometer, när de kraschade mot jorden kan ha gett upphov både till livet på jorden och våra hav. Även stora delar av vattnet och delar av atmosfären kan härstamma från kometerna. Mats Larsson berättar att det är en ny tanke. För bara tio år sedan hördes inte mycket om den teorin.

Åke Hjalmarsson, professor i astrofysik vid Orsala Rymdobservatorium, säger att en av de saker som är så spännande med astronomi och föreläsningarna i veckan är att man börjar få klart för sig varifrån livet på jorden faktiskt kommer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".