Alla vallöften har inte uppnåtts

Den styrande majoriteten i Eskilstuna, det vill säga socialdemokraterna och vänstern, har nått de flesta och de viktigaste av de mål som partierna satte upp förra mandatperioden. Ja, det menar i alla fall kommunstyrelsens socialdemokratiske ordförande Hans Ekström. Men det finns också en del plumpar i protokollet.

Av de 150 mål som majoriteten ställt upp för den nuvarande mandatperioden är de flesta ganska löst formulerade. Det handlar om att på olika områden utveckla, bredda, öka och förbättra. Och svaret på om målen har uppnåts beror säkert på vem man frågar.

Ett av målen var att just öka andelen anställda med utländsk bakgrund i kommunen. Och andelen har ökat, men bara med 0,4 procent. Kommunalrådet Hans Ekström håller med om att det inte är tillräckligt. Däremot är han nöjd med att Eskilstunaelevernas betyg har förbättrats även om de fortfarande är under riksgenomsnittet.

En plump i protokollet är att kommunen inte lyckats minska barngrupperna i förskolan. Däremot har det anställts mer personal, vilket i och för sig inte bara är kommunens förtjänst. Staten har skjutit till pengar för att öka personaltätheten i kommunernas förskolor.

Reporter Per Hagström
per.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".