Död i förtid bland sörmlänningar kan hindras

Sörmland har jämfört med de flesta andra landsting en högre andel män som dör i förtid av orsaker som skulle kunna förebyggas med folkhälsoinsatser och tidig vård. Det framgår när Socialstyrelsen och organisationen Sveriges kommuner och landsting för första gången öppet jämfört hälso- och sjukvård i olika landsting.

– Landstinget har stort folkhälsoansvar. Rapporten visar att vi måste göra mer när det gäller folkhälsa, säger landstingsdirektören Lars Andåker

För första gången har Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting tagit fram statistik som jämför kvalitén på hälso- och sjukvården inom olika landsting.

Socialstyrelsen varnar samtidigt för att statistiken än så länge är för osäker för att enskilda patienter ska kunna dra slutsatser om i vilket landsting det är bästa söka vård för en viss diagnos.

För Sörmlands del är resultatet av den nya jämförelsen blandad. Knä- och höftledsoperationerna tillhör de bästa i landet. Äldre får lagom mycket mediciner här och har färre biverkningar. Och jämfört med andra landsting är det bra att både födas och föda barn på sörmländska BB.

Negativt är att jämförelsevis få av dem som drabbats av slaganfall, får behandling på en så kallad strokeenhet. Landstinget ligger också efter när det gäller att använda den senaste tekniken vid behandling av patienter med hjärtinfarkt. 

Sörmlänningarna har jämförelsevis låg landstingsskatt. Men under perioden 2002 till 2004 fick invånarna allt mindre vård för pengarna enligt statistiken.

Enligt landstingsdirektören Lars Andåker beror det på att landstinget höjde skatten under just den här perioden och att tillskottet av pengar inte hade hunnit omsättas i mer vård. Nu har landstinget kommit ikapp, menar han.

– Vi har en vårdgaranti och vi jämfört oss hela tiden med varandra och vi har en hög produktivitet.

Per Hagström
per.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".