Krismöte om skadad bro

Strängnäs kommun hade under tisdagsmorgonen ett krismöte med anledning av att Tosteröbron i Strängnäs stängdes av för båttrafik på måndagen. Orsaken till avstängningen är att man vid en rutinkontroll upptäckt att sprickor i en bropelare blivit större. Det finns en risk att bron ska rasa vid öppning och stängning. Kent Ackholt, Strängnäs segelsällskap beskriver läget med ord som ”katastrof”, men han hoppas att bron ska kunna öppnas igen under kontrollerade former så att båtarna kan ta sig igenom.

– Det blir en omväg på 30-40 distans. Det är seglingstävlingar onsdag kväll och det är midsommar på fredag så det är bekymmersamt.

Det är kommunen som ansvarar för driften av bron. Sprickor i den har upptäckts tidigare och det var vid en rutinkontroll som kommunen upptäckte att sprickorna hade blivit större och bedömde att det fanns en omedelbar risk för haveri. Därför stängdes bron för båttrafik på måndagen.

– Det är allvarligt. Vi har förberett en reparation och vi ligger i en upphandling och skulle laga bron med början av november så att den skulle vara klar till nästa säsong. Det finns pengar avsatta. Inför det arbetet gjordes en besiktning som visade att sprickorna hade accelererats mer än förväntat och att det fanns en risk för kollaps vid öppning och stängning, säger Lars Johansson är samhällsbyggnadschef.

Under tisdagen hoppas kommunen kunna ge besked om bron kan öppnas och stängas under kontrollerade former så att det kan ske utan risk.

Jesper Tengroth
jesper.tengroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".