Företagsutflyttning oroar facket

Många företag väljer idag att flytta sin produktion från Sverige till låglöneländer, det visar bland annat en rapport från Svenskt Näringsliv. Det här är något som oroar flera av de medlemmar i Industriförbundet Metall som vi möter på företaget Thorsman i Nyköping. Ingen kan känna sig riktigt säker menar de. Och Arne Karlsson som är klubbordförande i IF Metall på företaget är inte glad i trenden med utlandsflytter.

Enligt en rapport från Svenskt näringsliv så pågår det i dagsläget en omfattande utflyttning av företags produktion från Sverige till låglöneländer; och Sörmland är naturligtvis inget undantag; i Eskilstuna har till exempel verktygstillverkaren Hultafors nyligen flyttat sin produktion till Kina.

I många fall är anledningen att företagen vill spara pengar på de lägre kostnaderna för arbetskraft, något som enligt rapporten leder till allt färre jobb här hemma.

Så här inför valet så har Industriförbundet Metalls förbundsordförande Stefan Löfven, begett sig ut på en rundresa i länet för att diskutera bland annat den här frågan, och igår kom turen alltså till bland annat Thorsman i Nyköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".