Klyftor mellan politiker och gemene man

Politikerna i Sörmland som ställer upp för småpartier i årets val är ovanligt välutbildade och har det generellt sett gott ställt. Småpartierna är inte heller bättre än etablerade partier på att locka personer med utländsk bakgrund att arbeta i partiet.

Margit Urtegård ställer upp i valet för Strängnäspartiet och hon menar trots detta att partmedlemmarna väl representerar den Sörmländska befolkningen, man är reprensentativa säger hon. Ur statistiskt perspektiv kan man inte säga att de småpartier som finns i Sörmland är särskilt nyskapande.

Den granskning som Sveriges Radio gjort av landets samtliga kommunpolitiker som ställer upp i årets val visar på traditionella klyftor mellan politiker och människorna i Sörmland som de vill företräda. De omkring 100 personer det handlar om har 83 procent villaägare. Det är bara Centerpartiet som når upp till den nivån. Inkomsterna är relativt höga med 14 procent personer med inkomst över 400 000 kronor per år.

Reportrar Åsa Stöckel och Jonas Carnesten
åsa.stockel@sr.se
jonas.carnesten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".