Eskilstuna kommuns avtal med PEAB olagligt

Eskilstuna kommun har brutit mot lagen när man slöt det omtalade avtalet med byggföretaget PEAB. Nämnden för offentlig upphandling har utrett affären och säger idag att konkurrensreglerna har brutits.
I det så kallade PEAB-avtalet säljer Eskilstuna kommun mark till byggföretaget peab för att dom ska bygga Idrottsarenor och bostäder där. Och Kommunen har hela tiden sagt att dom nya idrottsarenorna är ett hyresavtal med Peab, och inte en offentlig upphandling. Men så är det nu inte enligt Nämden för offentlig upphandling som säger att kommunen brutit mot lagen och konkurrensreglerna. Anledningen till att Nämden tittat på det här är att EU-Kommisionen reagerade på hur affären gått till. Det var för 2 år sen som Eskilstuna kommun gav PEAB i uppdrag att bygga tre idrottsarenor och nya bostäder på marken som köpts. På det sättet får kommunen in pengar och hyr sen anläggningarna av Peab. Det här skedde utan att andra byggföretag gavs nån möjlighet att lämna anbud, nåt som kommunen enligt lag måste ge om en upphandling ska göras. Nu kan inte Eskilstuna kommun straffas för det här eftersom det gått för lång tid, men det kan gå till EG-rätten, eftersom Sverige som land är ansvarigt för att reglerna alltid följs säger Michael Slavicek chefsjurist på nämden för offentlig upphandling.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".