Folkpartister har mest skulder

Ett stort antal sörmländska politiker har skulder hos kronofogden. Vänsterpartiets kandidater till kommunvalet har flest skulder. Men tittar man på summan av skulderna så toppar folkpartiet stort med skulder på närmare tre och en halv miljoner kronor. Det visar en granskning som Sveriges Radio har gjort.

- Jag ska betala dem nästa vecka. Jag har pengar på banken som jag inte kan få ut förrän nästa vecka, säger folkpartisten Jan Branting, ordförande i tekniska nämnden i Strängnäs.  

Branting hade från början en skuld på 6,5 miljoner efter en konkurs i ett företag för 15 år sedan. Han är idag skyldig 80 000 kronor. Han vill inte kommentera hur det eventuellt påverkar förtroendet för honom inför valet.

Den enskilde politiker som har störst skulder är också folkpartist. Han har en aktuell skuld på 1,3 miljoner kronor. Efter folkpartiet är det socialdemokraterna och moderaterna som har störst sammanlagda skuldbörda, då det gäller dom kandidater som ställer upp i kommunvalen.

Av de sju politiker med skulder hos kronofogden som ställer upp i riksdagsvalet är två folkpartister så även här är partiet överrepresenterat. Många av dom skuldsatta politikerna ligger långt ned på listorna och har små möjligheter att bli invalda.

– Är det så att man betalar och får det avrapporerat får folk ta det som de vill, säger Jan Branting, andra namn på folkpartiets lista i Strängnäs och dessutom ordförande i den tunga tekniska nämnden.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".