Nya åtal i Volvohärvan

Nya åtal har kommit i den omfattande Volvohärvan i Eskilstuna, som avslöjades för fyra år sedan. Två anställda i 50-årsåldern vid Volvo i Eskilstuna har åtalats för grov stöld. De misstänks för att från sin arbetsplats ha stulit delar till lastmaskiner till ett sammanlagt värde på en miljon kronor. De åtalas för att ha lastat, packat eller på annat sätt sett till att delarna levererats till köpare. 

En tredje man från Karlstad, också i 50-årsåldern, åtalas för att vid ett stort antal tillfällen fått flera personer, bland andra två av de nu åtalade, att ta gods från Volvo och se till att de levererats till kunder. Han åtalas alternativ för att ha köpt godset själv.

Volvohärvan, som avslöjades sommaren 2002, gäller stölder av en mängd delar till lastmaskiner från Volvo i Eskilstuna 1998-2002, till ett sammanlagt värde av 3,5 miljoner kronor.

De två personerna från Eskilstuna är åtalade för grov stöld och mannen från Karlstad för anstiftan till grov stöld alternativt grovt häleri.

Flera personer har dömts i härvan tidigare. Enligt TT är marknadsvärdet för de stulna reservdelarna totalt mellan 20 och 30 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".