Politiskt bråk om folkomröstningen

Den 17 september är det folkomröstning om Torshälla ska bli en egen kommun eller inte. Men miljöpartisten Björn Lymar hävdar att Eskilstuna kommun gått bakom ryggen och medvetet struntat i att informera om både ja- och nej-argument i en kommunal annons som publicerades i tidningen Folket förra veckan. Socialdemokraterna tillbakavisar kritiken.

Enligt Lymar kom de båda sidorna överens om att en sammanfattning av ja- och nejargumenten skulle finnas med i annonsen, men så blev det inte.  Förutom den kommunala annonsen publicerades i samma tidning, samma dag, nej-sidans argument i en partiannons från socialdemokraterna.

– Jag var tillsammans med Jimmy Jansson (s) utsedd att formulera ja–och nejargument. Vi kom överens om hur det skulle gå till. Vi skulle ha en broschyr och två annonser. Vi fick uppdrag att formulera annonserna, men när annonsen kom var argumenten inte med, säger Björn Lymar (mp), som är för en delning av Eskilstuna.  

Enligt Björn Lymar så var det meningen att även fördelarna med Torshälla som egen kommun skulle finnas i Eskilstuna kommuns annons förra veckan, men kommunen valde att lyfta bort dem på grund av bland annat platsbrist.

– Det är dåligt, för medborgarna bör få veta argumenten.

Socialdemokraten Aino Blomgren, som är taleskvinna i folkomröstningsfrågan, säger att man måste skilja på kommunens annonsering och socialdemokraternas.

I kommunens annons fanns inga ja- och nej-argument, men däremot hänvisningar till Medborgarkontoret och kommunens hemsida där både ja och nej-argument finns att läsa. Hon tillbakavisar påståendet från miljöpartiets Björn Lymar om att kommunen fört honom bakom ljuset.

– Absolut inte, men eftersom vårt parti tagit ställning till nej så är det naturligt att vi säger det i en annons. Ja- och nejargumenten finns ju på kommunens hemsida och på Medborgarkontoret.

Ida Nilsson
ida.nilsson@sr.se

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".