Få partier vill ställa upp i debatt med SD

En majoritet av partierna i landstinget Sörmland vill bojkotta alla valdebatter där det främlingsfientliga partiet Sverigedemokraterna också bjuds in. Det visar den rundringning som Sveriges Radio Sörmland gjort. Sverigedemokraterna kandiderar i landstingsvalet i Sörmland och vill bland annat kraftigt begränsa det svenska flyktingmottagandet.

Jörgen Danielsson, blivande gruppledare för socialdemokraterna i landstinget, säger att socialdemokraterna gör som de andra partierna - ställer de upp i debatt så gör socialdemokraterna det också. För dem handlar det att i första hand debattera med de etablerade partierna.

Bara två partier, miljöpartiet och kristdemokraterna, kan tänka sig ställa upp i en debatt där också Sverigedemokraterna är inbjudna. Båda partierna anser att det är viktigt att ta debatten för att visa på Sverigedemokraternas tveksamma demokratisyn. Miljöpartiet ställer också särskilda villkor som att debatten ska vara hårt styrd, med tidsgräns för hur länge företrädarna får tala och debattledare som kan gå in om det skulle spåra ur.

Men vare sig moderaterna, folkpartiet eller vänstern tänker ställ upp i någon debatt där också Sverigedemokraterna bjudits in. Alla anser de att det främlingsfientliga partiet står för en människosyn som är oförenlig med demokratiska grundvärderingar. Medan socialdemokraternas mer pragmatiska inställning är att ställ upp om de andra etablerade partierna gör det.

Vid förra valet 2002 dominerades Sverigedemokraternas lokala listor av kandidater med skulder hos kronofogden eller bakgrund i porrbranschen. Så icke i år, då det förutom ett par nolltaxerare också finns med en person som dömts för olaga hot sedan han hotat en 11-årig skolpojke. Däremot är det helt tomt på deras hemsida angående vilken politik de vill föra i landstinget.

Reporter Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".