Fyra års fängelse för könsstympning

Idag kom den första domen i Sverige som gäller könsstympning i Göteborgs tingsrätt. En man som åtalats för att ha låtit könsstympa sin dotter i Somalia dömdes till fyra års fängelse och till att betala 300 000 kronor i skadestånd till dottern. Det här är första gången i Sverige som någon ställts inför rätta för detta brott trots att lagen funnits sedan 1982.

Den 41-årige mannen, svensk medborgare och bosatt här sedan 1980-talet, nekar till brott. Han hävdar att andra personer ligger bakom ingreppet på dottern som utfördes för drygt ett år sedan då flickan var 12 år gammal. 

Mannen var också åtalad för grov egenmäktighet med barn. 2001 tog han två av familjens fyra barn med sig till Somalia. Han fälls också för detta brott. 41-åringen nekar också till detta brott och hävdar att mamman samtyckte till barnens vistelse i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".