Minskad droganvändning bland ungdomar

Allt fler Sörmländska ungdomar väljer att bli nykterister och allt färre dricker hembränt. Det visar en enkät som polisen i Sörmland gjort. Åke Jansson som arbetar med alkoholfrågor för länsstyrelsen i Sörmland tycker att trenden är glädjande. Drogenkäten har gjorts bland drygt 2 250 elever i årskurs två på gymnasiet i flera Sörmländska kommuner.

Och resultatet visar alltså på att användandet av alla de de droger som frågas om i enkäten minskat i år jämfört med 2005.

Allt fler väljer även att bli nykterister. Just att dricka hembränt verkar bli allt ovenligare, för elva år sedan hade drygt 71 procent av ungdomarna i enkäten druckit hembränt någon gång under året, i år ligger de siffrorna på drygt 40 procent.

Enligt Svante Melin, , kriminalkommissarie och utredare på Sörmlandspolisen är anledningen till att färre ungdomar dricker hembränt förmodligen att de istället köper smuggelsprit, som blivit lättare att få tag på menar han. Men Åke Jansson som arbetar med alkoholfrågor för länsstyrelsen i Sörmland tror alltså att det faktiskt är så att allt färre ungdomar dricker alkohol.

Trots att användandet av samtliga de droger som tas upp i enkäten minskat bland de sörmländska ungdomarna så varnar både Svante Melin och Åke Jansson att attityden gentemot så kallade partydroger och hasch, som drygt var tionde svarade att de provat det senaste året, förändrats och blivit mer positiv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".