"Slagna barn får inte rätt hjälp"

Många Sörmländska barn som blir slagna hemma eller har föräldrar som missbrukar får inte den hjälp de behöver. Det visar en rapport från Rädda Barnen. Något som Carolina Överlien, Rädda Barnens programhandläggare för barn och ungdom, är mycket kritisk till.

Mer än var sjätte kommun i Sverige saknar en planerad verksamhet för att ta hand om barn som far illa, det visar en ny rapport från Rädda Barnen. Och trots att tusentals barn lever i familjer med både våld och missbruk så får få hjälp.

I Sörmland så har fyra av länets nio kommuner helt struntat i att svara på rädda barnens enkätfrågor, och om dem, Eskilstuna, Katrineholm, Vingåker och Oxelösund, finns inga uppgifter om hur hjälpen för utsatta barn ser ut. Men Carolina Överlien tror att just avsaknaden av svar kan tyda på att situationen för barn i dessa kommuner är dålig.

För flera av de andra av länets kommuner visar det sig i enkäten att det saknas flera former av verksamhet som är tänkt att hjälpa barn.

I till exempel Strängnäs får barn som själva blivit slagna hemma eller har anhöriga som missbrukar ingen tillgång till gruppsamtal med jämnåriga i samma situation och psykolog. Hans Averheim är ordförande i Sociala nämnden i Strängnäs kommun och han säger att man inte har tyckt att detta behövts i kommunen men att man efter kritiken nu ska se över frågan.

Reporter Klara Johansson
klara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".