Flygtrafiken i Eskilstuna kan tredubblas

Det är nu fritt fram för Eskilstuna flygplats att kraftigt öka den civila flygverksamheten vid flygplatsen i Kjula. Miljödomstolen gav idag miljötillstånd för 27 400 starter och landningar, vilket i det närmaste är en tredubbling jämfört med tidigare. Men flygplatsen måste samtidigt begränsa det buller som grannar utsätts för. Flygplatsens VD Jan Lönnborg ser positivt på det hela och säger att man nu har större möjlighet att satsa på flygplatsen.

När nu miljödomstolen kommer med sin dom så är det en grundförutsättning för ett kraftigt ökat flyg på Eskilstuna flygplats. Sen gäller det att marknaden hittar till Kjula. Eskilstuna är omgivet av flygplatser, och det är inte självklart att det finns utrymme för ytterligare en i den storlek som kommunen nu fått tillstånd för.

Med tillståndet följer villkor bland annat för miljöfarliga utsläpp till vatten och mark och hur kemikalier ska hanteras. Kommunen måste också vidta bullerbegränsande åtgärder för att minska olägenheter för grannar runt flygplatsen. Varje år ska ett underlag tas fram som visar vilka byggnader som utsätts för buller, och vilka åtgärder som planeras för att minska störningarna.

Reporter Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".