Många lastbilar i länet kör olagligt

Många lastbilar kör för fort. Det visar en undersökning som NTF, national-föreningen för trafiksäkerhetens främjande, gjort. Av de drygt 2 600 lastbilar som kontrollerats körde bara 14 procent lagligt. Skrämmande siffror enligt NTF.

En lastbil med släp får köra i 80 km i timmen på landsväg och 90 km i timmen på motorväg, och det visade sig alltså att större delen av lastbilarna kör för fort. Lars Nordquist är verksamhetsansvarig på NTF i Sörmland och var delaktig i undersökningen. Han säger att problemet är att det dels blir ett trafiksäkerhetsproblem och dels ett miljöproblem eftersom högre hastigheter ger ökad dieselförbrukning.

Lars Nordquist tycker att problemet ska lösas genom att ta upp det på åkerierna och slå näven i bordet. Poliserna ska också ta en större del säger han, så att man inte kan känna att det är riskfritt att köra för fort.

Reporter Anna Stensson
anna.stensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".