Sörmlänska gästhamnar bryter mot Schengenavtalet

Utländska båtturister i Sörmlands gästhamnar registreras inte, trots att Schengenavtalet kräver det. Varken i Trosa, Nyköping eller Oxelösund registrerar man utländska besökare och man har heller inte fått information om hur det ska fungera.
- Själv har jag aldrig fått något papper från rikspolisstyrelse eller länstyrelse. Jag förstår inte varför vi ska göra det här och ingen har heller kunnat förklara det för mig, säger Gösta Eriksson, hamnfogde i Trosa gästhamn. Enligt honom blir det en timmes extrajobb varje kväll om man ska göra det här. Schengenavtalet är ett avtal mellan länderna inom EU, minus Storbritannien och Irland, dessutom ingår Norge och Island. Det ger fri passage mellan Schengenländerna, men personer från andra länder kontrolleras hårdare. Avtalet kräver att gästhamnsinnehavare ska registrera alla sina utländska besökaresom inte är folkbokförda i landet och spara uppgifterna i minst tre månader. Polismyndigheten ska sedan kontrollera att gästhamnarna följer lagen. Anledningen till att polisen inte informerat gästhamnarna om kravet på registrering är, enligt polisen, att hamnarna själva är skyldiga att ta reda på vilka lagar som gäller för deras verksamhet. Men Anders Linger, som är chef på Sörmlandspolisens rättsenhet, säger att man nu under veckan ska försöka råda bot på kunskapsbristen i Sörmlands gästhamnar. - När jag fick klart för mig att det kanske förligger informationsbrist, så har jag varit i kontakt med vår ansvarige, och så kommer vi gå ut med nånting till campingplatser och gästhamnarna, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".