Många utländska studentet på MDH

Internationella studenter fortsätter att söka sig till Mälardalens Högskola. Inför höstterminen har uppemot 3000 sökt in till skolan varav cirka 550 har blivit antagna. Det är färre än ifjol, men Gudrun Paulsdottir, enhetsanvarig på Internationella sekretariatet vid Mälardalens Högskola är ändå nöjd. Hon tror att det finns flera anledningar till att så många utländska elever söker sig till Mälardalen och Sverige.

- Utbytesstudenterna för att att vi undervisar på engelska. Magisterstudenterna kommer hit för att de här fortfarande kan läsa en hel utbildning här avgiftsfritt och de är många gånger väldigt intresserade av de demokratiska värderingarna som ligger i kårarbetet.

De flesta på magisterprogrammen kommer från asiatiska länder som Pakistan, Bangladesh, Kina och Indien, och från afrikanska länder som Nigeria, Karmerun och Ghana. Utbytesstudenterna är oftast från Europa. I allmänhet söker sig fler och fler studenter från Ryssland och andra forna Sovjetstater till skolan.

Företagekonomi, datalogi och miljövetenskap är några av de mest populära ämnena. Gudrun Paulsdottir säger att de internationella studenterna betyder mycket för skolan.

- De tillför en helt annan miljö. Det blir en internationell miljö, man pratar på olika språk, man skapar kontakter över gränserna. Det finns många pluspoäng för att ta in internationella studenter på en högskola i dag, säger Gudrun Paulsdottir till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".