Fritt val till gymnasiet

Den svenska gymnasieskolan står inför stora förändringar i och med den nya gymnasiereformen inför 2007. De som går ut grundskolan till nästa sommar kommer att kunna välja fritt bland landets gymnasieskolor. Den ökade valfriheten är till för att elever lättare ska kunna plugga i en annan kommun, men skolverket hoppas också att den nya gymnasiereformen ska bli en drivkraft för kommunerna att samverka istället för att konkurrera med varandra om eleverna.

Med den nya gymnasieskolan 2007 som träder i kraft nästa höst kan eleven själv söka skolor både i och utanför sin hemkommun. Tidigare har bara friskolor och utbildningar med riksintag, exempelvis idrottsgymnasium kunnat sökas av elever från hela landet.

Under läsåret 2005/2006 läste en tredjedel av de svenska gymnasieeleverna på en skola utanför sin hemkommun. Något som medför ökade kostnader för hemkommunen till exempel genom rese- och inackorderingsbidrag.

I Flens kommun har man bara under 2005 lagt ut omkring två miljoner kronor på rese- och inackorderingsbidrag för gymnasieelever som pluggar utanför kommunen - en siffra som man tror kommer att öka genom gymnasieskola 2007.

Till grund för den nya gymnasieskolan ligger en förslag som gick igenom i oktober 2004 då Thomas Östros var utbildningsminister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".