Kommuner oroliga för ny gymnasiereform

Kommuner är oroliga för att tappa elever när elever, enligt den nya gymnasiereformen, lättare ska kunna söka gymnasieskolor utanför sin hemkommun till nästa höst. I första hand går varje kommuns egna elever före till utbildningsplatserna, men om det finns utrymme kvar kommer elever från andra kommuner att få plats.
- De elever som är kvar på hemmaplan riskerar att drabbas av minskade resurser, säger Mikael Larsson, biträdande rektor för gymnasiet i Flen.

– Första gången jag såg det blev jag livrädd. Flen är ju en liten kommun med ett relativt nystartat gymnasium. Idag kan vi begränsa det så att en elev inte kan söka ett program som vi har. 

Den nya gymnasiereformen, som börjar gälla läsåret 2007/2008, ska betyda ökad valfrihet för eleverna. Samtidigt vill Skolverket sätta press på kommunerna så att de börjar samarbeta istället för att konkurrera med varandra.

Gymnasieskolan i Flen betalade redan under 2005 omkring två miljoner kronor för gymnasieelever som pluggar utanför kommunen. Risken med den utökade möjligheten att söka en gymnasieskola i en annan kommun än där man bor är att den summan stiger, menar Mikael Larsson. 

– Elever på hemmaplan kommer att få sämre resurser. 

Sara Ridderstedt
sara.ridderstedt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".