Kö för att få byta uppvärmningsform

Det är stort intresse bland sörmlänningarna för att byta från uppvärmning av olja till någon annan uppvärmningsform. På ett halvår så har Länsstyrelsen fått in över 500 anmälningar från folk som vill ha bidrag för att sluta elda med olja eller direktverkande el och man har nu svårt att hinna med.

Från den första januari i år så har villaägare som driver sitt hus med direktverkande el eller olja rätt att söka bidrag för att installera tex jordvärme, bergvärme eller pellets. Max så kan man få 14 000 kronor i bidrag för att kasta ut oljepannan.

Och många har sökt, så många att länsstyrelsen knappt hinner med att behandla ansökningarna. Idag jobbar handläggarna med de ärenden som kom in i mars, så det är minst fyra månaders handläggningstid.

Lennart Larsson i Bergshammar står i kön och han vill kasta ut sin oljepanna. Han tycker att olja och el är för dyrt att värma upp huset med och nu ska han satsa på bergvärme istället.

Reporter Jonas Carnesten
jonas.carnesten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".