Oro när elever själva får välja skola

Elever som börjar gymnasiet nästa år kan med den nya gymnasiereformen själva bestämma var i landet de vill läsa. Det ska enligt Skolverket syfta till ökat samarbetet mellan kommunerna istället för konkurrens om eleverna. Pia Kjaersgaard är med i skolrådet på Slottskolan i Eskilstuna där hennes son är elev och hon ser positivt på den nya valfriheten för de som ska läsa på gymnasiet.

Förslaget kring hur man skulle förändra gymnasieskolan gick igenom i oktober 2004, frisöket är en del i den nya gymnnasieskolan 2007, som också innebär ämnesbetyg istället för kursbetyg - att elever som läser flera kurser i till exempel engelska får de ett samlat betyg.

En gymnasieexamen som följer europeiska kriterier är också en del av den nya gymnasieskolan - en examen som uppnås då en elev har godkända betyg i minst 90% av sina kurser.

Men det finns också oro i framförallt små kommuner att det fria söket inom gymnasieskolan kommer innebära att elever försvinner iväg till andra skolor, Mikael Larsson är biträdande rektor för gymnasiet i Flen och han blev först rädd när han fick höra talas om lagen säger han. Enligt honom finns det risk att många väljer bort de mindre skolorna, vilket skulle kunna göra ekonomin för de skolorna och kvalitén på utbildningen där sämre.

Reporter Sara Ridderstedt
sara.ridderstedt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".