Föräldrar strejkar mot förskolesituation

Under tisdagen genomför flera föräldrar vid en avdelning på Prästängens förskola i Eskilstuna en strejk. Föräldrarna tar under tisdagsförmiddagen att ta hem sina barn eftersom de tycker att det är otryggt att ha sina barn där. Bakgrunden är en hätsk ordväxling mellan en förälder och en förskolelärare.

Förskoleläraren och flera andra i personalen upplevde händelsen som mycket obehaglig och läraren sjukskrevs också strax efter. Idag är hon tillbaka men har själv valt att arbeta på en annan avdelning, trots att hon helst skulle vara kvar på den gamla.

Viggo Hansen är en av föräldrarna som tar ut sitt barn i strejk idag. Han berättar att föräldrarna går ut i en endagsstrejk för att visa att man inte accepterar det som hänt. Man vill även stödja den ur personalen som fått byta avdelning.

Det var i maj som ordväxlingen mellan föräldern och förskolläraren ägde rum. Exakt vad som sas, eller hur det sas, är belagt med sekretess men enligt skolchefen Margareta Forsberg och enhetschefen Lars Lind förekom ingenting brottsligt, som ofredande, hot eller våld. Därför kommer inte heller någon polisanmälan att göras, vilket flera av föräldrarna tycker är fel.

Skolchefen och enhetschefen bedömer att det inte finns några risker för barnen att vistas på dagisavdelningen men föräldrarna håller inte med. De vill att något görs och anser att det inte går att ha kvar den berörda familjens barn på avdelningen. Men enligt Margareta Forsberg finns det inget lagligt stöd för att flytta barnet.

Reporter David Gustavsson
david.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".