Arbetsmarknadsutbildningar gav jobb

Sörmlands arbetsmarknadsutbildningar ger bäst resultat i landet. Målet för Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsutbildningar är att minst 70 procent av deltagarna ska ha ett arbete 90 dagar efter avslutad utbildning. Länets genomsnittliga resultat för årets första fem månader hamnar på drygt 81 procent, och med den siffran toppar man statistiken i en jämförelse med övriga län.

Allra bäst ser det ut i Nyköping där 100 procent under årets tre första månader fick jobb efter utbildningarna. Enligt Eila Malmberg, handläggare på Länsarbetsnämnden, så ligger förklaringen i att Arbetsförmedlingen i länet har satsa på sådan utbildning som arbetsmarknaden efterfrågar.
-Det visar på hur viktigt det är att vi har god branschkunskap och en bra dialog med länets arbetsgivare, konstaterar Eila Malmberg.

Några av de yrkeskompetenser som efterfrågas just nu är industrielektriker, installationselektriker och linjemontör/distributionselektriker.
- Dessa utbildningar finns upphandlade i Katrineholm och vänder sig främst till arbetslösa i Södermanland, men även till arbetslösa i övriga län. Just nu finns det många lediga platser kvar. Den som är intresserad av att gå en arbetsmarknadsutbildning bör prata med sin arbetsförmedlare för att ta reda på vilka möjligheter som finns, tipsar Eila Malmberg.

Arbetsförmedlingens utbildningar vänder sig till personer som är minst 20 år och inskrivna på Arbetsförmedlingen som arbetslösa, deltidsarbetslösa, eller som riskerar att bli arbetslösa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".