Idrottsföreningar lär ungdomar trafikvett

Mälardalens idrottsföreningar ska hjälpa till att öka säkerheten på vägarna. Det är vägverkets mål när de nu i ett nytt projekt uppmanar föreningar till att skapa en särskild policy för säkert resande.

Tomas Johnsson är ambulanssjukvårdare och på uppdrag av Vägverket har han åkt runt i Mälardalen och informerat föreningar om hur de kan hjälpa till att göra våra vägar säkrare. Han tror att idrottsföreningarna kan få unga att lyssna, och att man på ett kan få dem att använda cykelhjälm och köra nyktra.

Tomas Johnsson har besökt 85 stycken idrottsföreningar. Hans och vägverkets förhoppning är att de han besöker på något sätt ska ta upp frågan till diskussion i föreningen.

Valla IF är en förening som har tagit fasta på det som Tomas Johnsson har sagt. De har skrivit en resepolicy som de har lämnat till föräldrarna i föreningen. Där står det bland annat att ungdomar i föreningen bör använda cykelhjälm. De har också en överenskommelse för förare. Bland annat ska föraren ha haft körkort i två år och ha god körvana.

Hanna Johansson
hanna.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".