Strängnäs kommun vill inte betala

Strängnäs kommun tillbakavisar skadeståndskravet från det oberoende fackförbundet Syndikalisterna som stämt kommunen vid Arbetsdomstolen. Per Hellgren i fackförbundet sa tidigare i vår till Radio Sörmland att man stämmer kommunen eftersom de vägrar förhandla om löner med Syndikalisterna.

Förbundet har, som vi berättat tidigare, krävt 100 000 kronor i skadestånd av kommunen för förhandlingsvägran och brott mot föreningsrätten eftersom man menar att kommunen vägrat förhandla om lönerna för fem anställda.

Kommunen menar att den bara tecknar kollektivavtal med fackförbund som kommunförbundet har centrala avtal med. Kommunen erbjuder lönesamtal med medlemmar i Syndikalisterna. Strängnäs kommun tillbakavisar skadeståndskravet, men medger att den brutit mot Medbestämmandelagen i en del av tvisten.

Syndikalisterna menar att det fackförbundet ska betraktas som ett fackförbund som alla andra. Tvisten mellan Strängnäs kommun och Syndikalisterna gäller fem anställda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".