Kritik mot ny sjöfyllerilag

Strängnäs segelsällskap riktar skarp kritik mot Justitieminister Thomas Bodströms förslag om att skapa en ny sjöfyllerilag med sänkta promillegränser och en möjlighet för kustbevakningen att göra alkoholtester som poliser på land. Kent Ackholt, ordförande i segelsällskapet, säger att dagens lagstiftning redan ger den möjligheten.

- Vår uppfattning är att man kan ta alkoholprover med dagens lagstiftning. Men klarar man inte det så kan man bara ändra den delen.

Enligt förslaget ska promillegränsen för sjöfylleri sänkas så att i princip samma alkohollag skulle gälla för båtar som för bilar, skriver Dagens Nyheter. En utredning har föreslagit en nedre gräns på 0,2 promille för sjöfylleri.

Men Kent Ackholt, ordföranden i Strängnäs segelsällskap, tycker att man inte jämföra båttrafik och biltrafik eftersom hastigheter och avstånd ser olika ut, säger Ackholt, som dessutom tycker att förslaget till promillegränsen 0,2 är fel.

- Det låter som om vi försvarar sjöfylleri. Så är det ju inte förstås, men det finns ju internationella regler som säger 0,5. Det borde vara tillämpligt.

Dessutom tycker Kent Ackholtatt staten ska satsa resurserna där de stora problemen med snabba båtar och fylla finns, i Stockholms och Göteborgs skärgård.

- Ja, vid Utö, Sandhamn och i Marstrand. Där finns de stora problemen med sjöfylla och snabba båtar.

Med det nya förslaget kan Kustbevakningen på plats ute till sjöss ta alkoholprover som polisen idag gör. Lars Matsson, är t.f regionchef vid Kustbevakningen.

- Vi blir effektivare, mer operativa och kan handlägga detta snabbare.

I Sundbyholms hamn i Eskilstuna var reaktionerna många på förslaget från Justitieministern.

- Det är bra för säkerheten, säger en båtägare.

- Vad gör du om du ska flytta båten om det blåser upp och du har tagit ett par pilsner för mycket? säger en annan, som är kritisk till att staten, som han bedömer det, inskränker friheten att kunna ta ett par öl och ändå köra båten.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".