Tosteröbron stängd hela sommaren

Uppdaterat 2006-07-07 kl 16.48
Tosteröbron i Strängnäs kommer att vara stängd hela sommaren och fram till våren 2007. Den undersökning som en konsult har gjort på uppdrag av kommunen visar att de sprickor som finns i den pelar som bär upp bron i öppet läget är för stora. Bron ska repareras och den blir inte klar förrän i vår.

- Det är en utmattningsskada. Man har använt en för dålig kvalité i betongen på 30-talet då man byggde bron och som orsakat sprickorna. Det har även upptäckts på andra broar som byggdes då. Dessutom är konstruktionen inte armerad. Vi vågar inte ha den öppningsbar, säger Jan Branting, tekniska nämndens ordförande (fp). 

Brostoppet gör att inga båtar kan ta sig förbi platsen, den södra vägen in i Mälaren med båt över 2,8 meter.

– Våra handlare och gästhamnen tappar intäkter, men vilka effekter det får får vi se senare, menar Jan Branting, som tillägger att man redan nu märker av att det är färre båtar i hamnen.

Har kommunen gjort tillräckligt genom åren för att säkra bron? 

– Ja, det tycker jag.

Strängnäs segelsällskap tycker att man ska bygga en ny bro istället för att reperera den?

– Nej, det är det inte. Vi har en upprustninsgbudget på 30 miljoner för att usta upp bron. Därefter håller den i 25-30 år och då blir det inte billigare att bygga en ny bro. Det har vi tittat på, säger Jan Branting.

Gösta Didricksson är hamnschef och är bedrövad över beskedet.

– Jag var beredd på det, men jag blev ledsen när det blev definitivt.

Han tycker dock att beslutet att stänga bron var rätt och säger också att bryggor kommer att placeras ut vid bron så att båtar kan lägga till där.

Hamnstoppet får konsekvenser för hamnen och för affärer och restaurangerna.

– Alla segelbåtar kommer att försvinna och kommer att köra den norra delen istället. Det blir ett avbräck för affärer och krogar.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Jonas Carnesten
jonas.carnesten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".