Gasledning skjuts på framtiden

Planerna på att bygga en fossilgasledning genom Sörmland skjuts på framtiden. Energibolaget Eon, som står bakom planerna, kommer att lämna in en ansökan om att få bygga gasledningen först hösten 2007 istället för som planerat sent den kommande hösten. Det säger informationsansvarig för Eon, Eva Quist.

Anledningen är bland annat att bolaget ännu inte fått besked om den ansökan som gäller utbyggnaden från södra Sverige upp mot Jönköpings län. Dessutom vill bolaget ha mer tid att utreda den exakta sträckningen inom det stråk som bolaget i våras beslutade sig för.

I juni skickade energibolaget Eon ut informationsbrev till uppemot 600 fastighetsägare i Sörmland som kan komma att beröras av en fossilgasledning. Under hösten kommr Eon att fortsätta att utreda förutsättningarna för en gasledning och dessutom prata med berörda fastighetsägare.

Eon vill bygga en naturgasledning eller som det också kallas en fossilgasledning genom Sörmland för att erbjuda framförallt industrin i bland annat Sörmland och Bergslagen gas som ersättning till kol eller olja.

Eon bestämde sig i våras för vilket område/stråk man vill att ledningarna ska dras. Det är ett område som sträcker sig från Nyköpings kommun norrut in i Katrineholms kommun över Hjälmaren och rakt upp mot Kungsör.

Planerna har väckt starka reaktioner hos markägare och på andra håll också. Lantbrukarnas riksorganisation tycker att det är fel att Sverige ska importera fossilgas, Katrineholms kommun har sagt nej och Eskilstuna kommun är mycket tveksam till hela naturgasprojektet.

Lantbrukaren Maria Dahlin i Öja utanför Eskilstuna har sagt att hon är rädd för att intrånget i jordbrukslandskapet, i hagar och åkermark och även skogsmark, ska innebära stora ekonomiska förluster, särskilt när det gäller skogsmarken.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".