Stöd ska betalas av hemkommunen

Kommuner i andra delar av landet som placerar funktionshindrade på anpassade boenden i Sörmland, ska inte kunna lägga över kostnaderna för stöd och service för de funktionshindrade på de Sörmländska kommunerna. Det menar socialminister Berit Andnor som i dagarna besöker Nyköping och Trosa.

Berit Andnor har nyligen tillsatt en utredning för att se om det krävs en lagändring på området. En funktionshindrad som inte kan få den vård och det boende som han eller hon behöver i sin hemkommun har möjlighet att söka hjälp i en annan kommun. I Sörmland bor och vårdas många funktionshindrade från framförallt Stockholmskommunerna.

Radio Sörmland har tidigare rapporterat om att Trosa och Gnesta kommuner hamnat i bråk med Täby kommun, om vem som ska betala vården för funktionshindrade från Täby som kommunen placerat i Sörmland. Det socialdemokratiska kommunalrådet i Trosa Greger Tidlund säger att kommunen skulle behöva höja skatten med 60 öre om man tvingades betala för de funktionshindrade från andra kommuner som för närvarande vårdas i Trosa.

Greger Tidlund får alltså delvis gehör för sina synpunkter hos partikollegan socialministern Berit Andnor. Men på en punkt är hon tveksam. Det gäller kommunernas krav på att staten på längre sikt ska ta över kostnaderna för vården av funktionshindrade.

Reporter Per Hagström
per.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".