"Domen var väntad" enligt åklagaren

Det Eskiltunapar som tidigare dömts för att ha rövat bort en pojke från Irak och fört honom till Sverige friades idag av Svea hovrätt. Det här var ganska väntat efter det att paret släpptes förra veckan efter hovrätten avslutade sina förhandlingar. Det säger åklagaren Magnus Elwing efter hovrättens dom idag.
I slutet av april dömde Eskilstuna tingsrätt den 42-årige mannen och den 47-åriga kvinnan till sju respektive tre års fängelse människorov och olaga frihetsberövande. Enligt domen rövade mannen bort pojken från Irak 1998 och förde honom till Sverige under falskt namn. Mannen själv hävdade istället att han adopterat pojken från ett barnhem för att kunna ge honom ett bättre liv i Sverige. Enligt hovrätten grundar sig åklagaren bevisning i huvudsak på ett vittnes berättelse - en kvinna som under ett samtal med 47-åriga kvinnan fått höra att pojken rövats bort. Men hovrätten ser inte den här berättelsen som trovärdig. Hovrätten utgår därför från att mannen träffat pojken på ett barnhem, och ser det inte som bevisat att mannen gjort något olagligt och då frias också kvinnan. Enligt Magnus Elwing har målet varit svårt, eftersom man inte fått den hjälp från Irak som man begärt. Den nu friade mannens advokat Bengt Qvistad säger att det kan bli tal om stora skadestånd till paret som ju suttit häktade under en lång tid. I dag bor den adopterade pojken hos en fosterfamilj. Hans egentliga identitet och ålder är fortfarande okänd.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".