Kommuner tillåter miljöfarlig biltvätt

41 procent av Sveriges kommuner tillåter biltvätt utomhus utan några som helst restriktioner, enligt en ny undersökning genomförd av Statoil. Detta trots att Naturvårdsverket menar att det är väsentligt att kommunerna verkar för att fordonstvätt utförs på anläggningar med bra rening.

Fem sörmländska kommuner har svarat på enkäten, Eskilstuna, Katrineholm, Nyköping, Flen och Strängnäs. I dessa kommuner är biltvätt utomhus tillåtet men det är bara Flen som helt saknar restriktioner. I de övriga kommunerna rekommenderas att tvätten görs på grus eller gräsmatta, så vattnet inte kan komma ner i en dagvattenbrunn.

Enkätundersökningen visar att 41 procent av de svarande kommunerna tillåter biltvätt utomhus och bara åtta procent uppger att det inte är tillåtet för privatpersoner att tvätta bilen utomhus.

Lars Alm, kampamnansvarig på stifelsen Håll Sverige rent är kritisk till att kommunerna inte förbjuder biltvättar utomhus. Anlednigen är att det smutsiga vattnet kan rinna ner i dagvattenbrunnar.

Reporter David Gustavsson
david.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".