Allt färrre studenter tar studielån

Allt fler studenter väljer att inte ta studielån och nöjer sig med endast studiebidraget. En förklaring är de hårdare kraven för återbetalning i och med det nya studiestödssystemet som infördes för fem år sedan. En av tankarna med det var att studenterna skulle fundera en extra gång innan de bestämde sig för att låna och det verkar ha fungerat.

Statistik från Centrals studiestödsnämnden (CSN), visar att lånebenägenheten minskar rejält bland studenterna. Av alla som fick studiemedel läsåret 2000/2001 tog 82,5 procent lån, resten endast bidragsdelen. 2004/2005 var siffran 74,6 procent.  

Men Marina Gregorsson, ordförande vid studentkåren på Mälardalens högskola, menar att systemet förstör för studenterna. Systemet tvingar dem att jobba för att få det att gå runt ekonomiskt, något som hon menar påverkar studierna negativt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".