Allt fler kör drogpåverkade

Antalet anmälda drograttfylleribrott i Sörmland har ökat under de senaste fem åren. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet. För att bli fälld för drograttfylla får man inte ha någon narkotika alls i blodet, till skillnad från rattfylleribrott där gränsen går vid 0,1 promille alkohol i blodet.

Inge Carreman är trafikpolischef i Eskilstuna och han tror inte att det finns någon specifik anledning till att brottet ha ökat. Under de senaste fem åren har antalet anmälda drograttfylleribrott ökat markant och ökningen bara fortsätter. Förra året uppgick siffran till 223 stycken anmälda drograttfylleribrott. I år ligger siffran redan på 130 stycken anmälda brott och det är bara under första halvåret.

Om det fortsätter i den här takten tror Inge Carreman att siffran kommer att ligga runt 250- 260 stycken anmälda brott vid årets slut. Trots ökningen av drograttfylleribrott är oron bland de bilisterna Sveriges Radio Sörmland talat med inte så stor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".