Risk att flygplan krockar vid Skavsta

Allt fler privatplan flyger in i flygplatsernas luftrum utan färdtillstånd och Sörmland är ett av de områden som är mest drabbat. Det uppger Luftfartsstyrelsen. Enligt Luftfartsstyrelsen innebär det här en stor säkerhetsrisk för flygtrafiken. Antalet rapporter om privatflygplan som kommer in på kontrollerade luftrum utan färdtillstånd ökar kraftigt trots att antalet privatflygare minskar. Sörmland är ett av de områden som är mest drabbat enligt Luftfartsstyrelsen.

På Luftfartsstyrelsen ser man allvarligt på ökningen men vad den beror på vet man inte. Magnus Axelsson på Luftfartsstyrelsen säger till Sveriges Radio Sörmland att det i vissa fall handlar om privatflygare som läser fel på kartan eller missförstår kommunikationen med flygtrafikledningen.

Det viktigaste sättet att förebygga problemet är enligt Luftfartsstyrelsen information till privatflygarna. Men informationen har inte fått effekt ännu. Under förra året rapporterades totalt 187 fall av otillåtna intrång medan antalet fall hittills i år har varit 126 stycken. På Skavsta flygplats har det enligt Luftfartsstyrelsen hittills i år rapporterats om fyra fall av flygplan utan färdtillstånd och det är en liten ökning jämfört med tidigare.

Magnus Axelsson på Luftfartsstyrelsen säger till Sveriges Radio Sörmland att om trenden inte vänder måste en större utredning tillsättas för att få fram de bakomliggande orsakerna så att man kan vidta kraftigare åtgärder för att komma tillrätta med problemet.

Reporter Katarina Larsson
katarina.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".