1 av 2
2 av 2

"Mest omfattande radhusbrand jag sett"

Under fredagen brann det i en radhuslänga i Trosa och 8 hus totalförstördes i branden, och ännu fler hus skadades. Nu ska en brandutredning göras, och enligt Jan Kviby, räddningschef i Trosa vid branden, spred den sig onormalt snabbt.

Jan Kviby säger till Radio Sörmland att han inte på sina 40 år i branschen sett något liknande. Det kan enligt honom vara så att branden spreds via vinden på husen och att det därför gick så snabbt.

Kravet på en timmes brandmotstånd uppfylls inte i många radhuslängor. Ofta på grund av att branden sprids via vinden på husen. Spridning till vinden är ett vanligt problem i samband med bränder i flervåningsbyggnader. Kravet vid bostadsbyggande är att varje enskilt hus utformas som en egen brandcell med en timmes brandmotstånd. Men i vissa fall är konstruktionen bristfällig, det menar Boverket.

Reporter Anna Stensson
anna.stensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".