Blodbank för länets hundar

Det är inte bara människor som ger blod. I Strömsholm besöker 45 hundar regelbundet regiondjursjukhuset för en tappning. Men enligt veterinären Andre Rowe som var med och startade hundblodbanken behövs det ständigt fler blodgivande hundar. Hunden får nämligen av hälsoskäl inte vara mer än åtta år.

Andra regler är att en blodgivande hund inte få ha varit utanför Sverige, detta på grund av risken för utländska sjukdomar. Hunden får heller inte ha haft valpar och ska helst väga minst 28 kilo. Viktgränsen är satt av praktiskt skäl. Påsarna för blodet är av en viss storlek och det är svårt att ta tillvara på den lilla mängd blod som en småhund kan ge.

Annars går blodtappningen till på ungefär samma sätt som när man tar blod från människor. Men något som skiljer hundar från människor är att det finns minst sex olika hundblodgrupper. Vad som också är annorlunda är att blodgruppen inte spelar så jättestor roll. Hundras spelar heller ingen roll. Det är alltså inte ovanligt att en schäfer ger blod till en chihuahua. En hund kan ge blod ge blod så ofta som var tredje vecka, men en gång i kvartalet är vanligast.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".