Turister parkerar gratis i Nyköping

I Nyköping är det gratis för turister att parkera men det är få nyköpingsbor som känner till turisternas förmån. Ett skäl till det är att Nyköpings kommun inte vill att Nyköpingsborna själva ska hämta ut turisttillstånd för att parkera gratis.

Meningarna om det är bra med gratis parkering till turister går starkt isär hos de nyköpingsbor Sveriges Radio Sörmland talat med. Vissa tror att det kan locka turister, andra anser att det är orättvist mot nyköpingsborna.

Systemet med gratis tillstånd har funnits i flera år och är ett led i att locka turister till Nyköping. Som turist går man in till turistbyrån och får ut ett tillstånd som gäller för en dag men ingen kontrollerar om personen verkligen är turist.

Få av Nyköpings ordinarie invånare har känt till turisternas förmån och en nyköpingsbo som Radio Sörmland träffade på inne på turistbyrån i Nyköping ifrågasatte kommunens ärlighet gentemot sina invånare. Hon undrade varför kommunen inte annonserat om det hela för nyköpingsborna.

Josefina Höglin på Nyköpings kommun säger att en av anledningarna till att nyköpingsborna inte informerats bättre är rädsla för att systemet ska missbrukas. men hon har förståelse för att vissa invånare kan känna sig orättvist behandlade.

Reporter Katarina Larsson
katarina.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".