Problem när inte nödkanalen kan nås

Ägare till fritidsbåtar glömmer ibland att stänga av sin kommunikationsradio. Det leder till att de kan blockera nödkanalen, kanal 16. Det här leder till problem enligt Lars Eklund som är räddningschef på Svenska sjöräddningssällskapet i Trosa.

Lars Eklund tycker att det är ett väldigt irriterande problem och många båtägare vet enligt honom inte själva om att de låst kanalen. Flera personer använder kanal 16 som vanlig kommunikationskanal, vilket inte är meningen och Lars Eklund säger att man kan jämföra det hela med att SOS 112-nummer inte skulle gå att nå. 

Kommunikationsradion på båtar kallas för VHF. Via radion sänds information om kustväder och om sjöräddning pågår. Det går också att ringa via radion. Kanal 16 är nödkanal och används bland annat vid nödanrop eller vid uppmaning att slå om till en trafikkanal på grund av till exempel svåra väderförhållanden.

Sedan två år är det tillåtet att ha en radio utan tillstånd men vill man använda den krävs att man har ett VHF-certifikat och tillstånd från post- och telestyrelsen. Men trots det finns det inga kontroller på om de som använder VHF-radion har certifikat och tillstånd. Enligt Lars Eklund på sjöräddningssällskapet är det många som saknar tillstånd och certifikat. Det menar Lars Eklund leder till okunskap kring hur radion ska användas och därför ökar risken till blockeringar och störningar på kanal 16.

Reporter Hanna Johansson
hanna.johansson@sr.se