Lågprisbutiker kan förstöra miljön

Lågprisbutikerna har hittat till Sörmland på allvar. De senaste fem åren har åtta nya öppnats i länet, nu finns totalt 13. Men röster höjs nu om att lågprisjakten leder till mindre miljövänliga och mer ohälsosamma matvaror. Ändå tror Jens Henriksson från Sveriges konsumentråd att trenden med lågprisbutiker är här för att stanna. Detta eftersom priserna är mycket viktiga för hur och var konsumenter väljer att handla.

Det är inte helt enkelt veta vilken lågprisbutik som är bäst och billigast. Bara de senaste fem åren så har det dykt upp åtta nya lågprisbutiker i länet. Och det kommer att bli svårare att välja mellan de billiga priserna, fler konkurrenter på lågprismarknaden är på väg till Sörmland. Jens Henriksson på den ideella konsumentorganisationen Sveriges konsumentråd säger att det ska vara viktigt med ett lågt pris men han tror också att trenden med lågprisbutiker kan utarma utbudet.

Lennart Karlsson från förbundet Jordens vänner tycker att lågprisbutiker har förenklade utbud och att handlarna har glömt bort att prioritera miljön framför priset. Edip Karacan, ställföresträdande chef på  Willys i Eskilstuna, tror att det är för dyrt att köpa in krav- och rättvisemärkta produkter om man ska kunna hålla nere priset på sina varor.

Reoprter Annica Öhman
annica.öhman@sr.se