Privat sjöräddning blev bättre

När det blev klart att försvarets bas på Berga skulle läggas ned var det många som var oroliga för att helikoptersjöräddningen skulle bli sämre i Stockholmsområdet. Nu har det gått ett halvår sen ett privat helikopterbolag tog över och resultatet är bättre sjöräddning. Det menar Anders Jönsson, operativ chef på Sjöräddningssällskapet - som var kritiskt när de militära helikoptrarna försvann.

När försvarets sjöräddningshelikoptrar försvann med Berga oroade sig bland andra Sjöräddningssällskapet för att Mälardalen och Stockholmsområdet skulle få sämre sjöräddning. Men nu menar alltså sjöräddningssällskapet att sjöräddningen blivit bättre.

Den nya civila helikoptern som tillfälligt placerats på Arlanda är i luften inom en kvart mot försvarets 45 minuter och det finns även en del utrustning som försvaret inte hade. Per Mörnhed med ett förflutet som ytbergare inom försvaret jobbar nu på den nya civila räddningshelikoptern som sköts av företaget Norrlandsflyg.

Nästan symboliskt står just nu en av försvarets helikoptrar från nedlagda Berga i samma hangar på Arlanda som den nya civila Sikorskyhelikoptern. Sjöräddningssällskapet och den nya entreprenören Norrlandsflyg är överens om att försvaret gjorde ett bra jobb med sjöräddningen. Men den nya helikoptern med sitt fyramannateam kan till skillnad från sin militära föregångare fokusera helt på räddningsuppdrag och därför är det lite orättvist att jämföra, menar piloten och Befälhavaren Michael Åkerlund.

Alla inblandade parter är noga med att påpeka att försvaret också gjorde ett bra jobb tidigare. Även sjöfartsverket som är den ansvariga myndigheten och som köpt tjänsten av Norrlandsflyg är nöjt med den nya sjöräddningshelikoptern, som idag tillfälligt står på Arlanda men som ska få en permanent bas närmare kusten. Alla parter är noga med att påpeka att försvaret skötte sjöräddningen bra.