"Ett SMS är ett brott mot besöksförbudet"

Män som överträder besöksförbud ska straffas vid första tillfället även om det handlar om att mannen tagit kontakt med den trakasserade kvinnan via sms. Det menar Kvinnojourens ordförande i Eskilstuna, Katarina Andersson.

- Varje överträdelse mot besöksförbudet måste vara ett brott. Man skulle ju inte ha givit ett besöksförbud om man inte såg en risk, påpekar Katarina Andersson.

Förföljda kvinnor och polismyndigheten är inte ense om vad som är en allvarlig överträdelse av ett besöksförbud. För kvinnor som Katarina Andersson träffar kan ett enda sms med texten ”Jag tänker på dig” vara en kränkning.

Men det duger inte för åklagaren som ska ställa personen inför rätta. Istället måste personen söka upp den skyddade vid flera tillfällen. Det är fruktansvärt, menar Katarina Andersson, som väl känner till hur vardagen ser ut för kvinnorna som väntar på att  deras förövare ska straffas för att de har överträtt förbudet.

- Det är svårt att gå vidare och ha ett vardagligt liv när man ständigt tittar sig över axeln, ständigt är rädd för att bli trakasserad, säger Katarina Andersson.

Känner du till om dömd för just överträdelse av besöksförbud?

- Nej, det känner jag inte till.

Det gjorde inte åklagaren heller. Hon trodde inte att det fanns någon som blivit dömd för det. 

- Det tycker jag är väldigt underligt med tanke på den stora mängd anmälningar som kvinnor har gjort. Då är det ingenting. Då är det inget skydd för kvinnan, konstaterar Katarina Andersson.

Annica Öhman
annica.öhman@sr.se