Sörmländska medaljhopp i ungdoms-SM

Mellan fredag och söndag så hålls ungdoms-SM i friidrott på Rosvalla idrottsstadium i Nyköping. Drygt 900 tävlande ungdomar från hela landet kommer att göra upp om både medaljer och ära. Hemmalaget Nyköpings BIS har flera medaljhopp. Håkan Öhberg som är kasttränare i Nyköping tror på flera medaljer, kanske framför allt i slägga, längdhopp och diskus.

Under onsdagen tränade ett tiotal ungdomar inför Rosvallas tomma läktare. Men annat kommer det att vara till helgen. Drygt 900 ungdomar kommer då att delta i de ungefär 1 800 starterna inne på arenan.

På gräset vid diskusnätet står en hopp killar och får råd från sin tränare. Nyköpings BIS har nämligen en lång tradition av duktiga kastare. En av de stora talangerna är 16-åriga Christian Hansson-Bergen från Oxelösund som tävlar i diskus, kula och slägga. För honom betyder själva träningen och sporten mycket. Han säger att han tänker mycket på den och att det har blivit som en livsstil. Han vet vad han vill med helgens SM-tävlingar.

- Jag siktar på guld faktiskt, det blir jättetufft, men jag ska ha minst medalj.
Målet framöver för Christian Hansson-Bergen är OS-guld, han säger att han ska bli bäst i världen.

17-åriga Petra Öhberg som sedan tidigare har en ungdoms-SM medalj i slägga siktar på ytterligare en till helgen. Hon hoppas på en silver eller guldmedalj eftersom hon då får delta i finnkampen för ungdomar i Helsingfors i slutet av augusti.

Reporter Klara Johansson
klara.johansson@sr.se