Få kommuner vill ta emot fler flyktingar

Endast två kommuner i Sörmland har tackat ja till Integrationsverkets nya förfrågan om att ta emot fler flyktingar. Resten av de tillfrågade kommunerna har tackat ja till viss del, sagt helt nej eller inte svarat alls. En av de kommuner som har sagt definitivt nej är Oxelösund.

Anledningen till Integrationsverkets förfrågan till nästan alla Sveriges kommuner är att det är så många som har fått uppehållstillstånd i och med den nya flyktingamnestin som riksdagen enades om i vintras. Den innebar att alla flyktingar som var gömda skulle få en ny asylprövning.

I sin förfrågan har Integrationsverket tagit hänsyn till invånarantalet i kommunen, arbetstillfällen och bostadsmöjligheter. Därefter har de föreslagit ett antal till varje kommun.

Men inte alla kommuner håller med om Integrationsverkets bedömning. I Sörmland är det bara två kommuner som har tackat helt ja till Integrationsverkets förfrågan. De kommuner som har sagt ja är Vingåker och Eskilstuna. Gnesta, Flen och Trosa har inte svarat än men Trosa har beslutat att tacka ja till viss del. Även Strängnäs säger ja till viss del.

De kommuner som har sagt nej till Integrationsverkets förfrågan är Nyköping, Katrineholm och Oxelösund. Nyköping har gått med på att ta emot 60 stycken sen tidigare men vill alltså inte ta emot fler. Inte heller Oxelösund vill ta emot fler än de som finns i den tidigare överenskommelsen för i år. De har gått med på att ta emot 20 stycken flyktingar. Integrationsverkets förslag var att de skulle ta emot ytterligare 20, något kommunen alltså sa nej till. Anledningen till beslutet är enligt Benita Vikström, kommunalråd i Oxelösund, att de inte har fått de första 20 än och vill ta emot dem innan de går med på fler.

Reportrar Hanna Johansson och Malin Marcko
hanna.johansson@sr.se
malin.marcko@sr.se