Miljöpartiet väljer inte sida före valet

Som vågmästare samarbetar miljöpartiet lika gärna med det borgerliga blocket som med vänsterblocket och sällan ges besked före valet. Det visar en granskning som Sveriges Radio gjort. Daniel Helldén som är första namn på miljöpartiets lista i Gnesta väljer den samarbetspartner som är beredd att stödja miljöpartiets politik.

En viktig fråga för Miljöpartiet i Gnesta är hur nybyggen och exploatering av kommunen ska gå till.

- Att man ser till att detta sker på ett sätt som gör att Gnestas själ inte förstörs. Man kan inte bara ha som idé att bygga mycket hus och lägga dem överallt, tycker Daniel Helldén.

Tycker du att det finns brister i planeringen där idag?

- Det går för fort, är för stort och för mycket, säger Daniel Helldén.

Vilket block är ni beredda att stödja i de här frågorna?

- Vi kan inte säga vilket block vi vill stödja. Båda blocken kan bli bra om vi får komma in och lyfta fram de här frågorna.

Miljöpartiet i Gnesta är inte beredd att före valet tala om vilket block partiet tänker samarbeta med om partiet hamnar i en vågmästarroll.

Och det finns gott om exempel på att miljöpartiet samarbetat med å ena sidan de borgerliga, som i regnbågskoalitionen i landstinget, å andra sidan med socialdemokraterna och vänstern, som på riksplanet.

Och i Gnesta har miljöpartiet under den gångna mandatperioden försökt utnyttja sin vågmästarroll och erbjudit samarbete både med socialdemokrater och borgerliga, utan att lyckas.

Men Daniel Helldén ser för den skull inte miljöpartiet som en kameleont.

- En kameleont byter färg och det gör inte miljöpartiet. Det är konstant grönt. Det är snarare de andra partierna som skiftar i olika bruna och gråa nyanser, menar Daniel Helldén.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".