Miljömärkt gös kan bli dyrare

En fjäder i hatten och ett bra försäljningsargument. Så säger yrkesfiskaren Sven-Olof Karlsson om att gösen i Hjälmaren nu blivit miljömärkt. Gösen i Hjälmaren är den första sötvattensfisken som blivit milömärkt av den internationella miljöorganistaionen Marine Stewardship Council, MSC. Och nu hoppas fiskaren Sven-Olof Karlsson att Hjälmargösen ska bli mer värd.

Fiskarna i Hjälmaren har under flera år arbetat i samarbetat med världsnaturfonden och Fiskeriverket, för att få ett miljövänligt och långsiktigt hållbart gösfiske.

Och nu har fisket alltså blivit milöcertifierat av MSC, en internationell organisation som bildades för tio år sedan för att förhindra att världens fiskbestånd fiskas ut.

För att få den här miljömärkningen måste fisket uppfyller vissa krav. Bland annat måste fiskarna, så långt som möjligt, försöka förhindra att andra fiskarter och fåglar skadas näten som ska fånga gösen. Och gösarna får inte heller fångas innan den nått en viss storlek och hunnit föröka sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".