Luftfartssstyrelsen höjer inte beredskapen

Svenska myndigheter ser för närvarande ingen anledning att höja säkerheten vid svenska flygplatser som en följd av terrorhoten i Storbritannien. Strax före 12 fick flygplatschefen vid Skavsta utanför Nyköping, Dot Gade Kulovuori sent omsider besked från Luftfartsstyrelsen.
– Luftfartsstyrelsen och Rikspolisstyrelsen har bestämt sig för att man inte ska höja beredskapen i Sverige på inkommande flighter till Sverige.

– Det är vad som är sagt i nuläget, men det är klart att vi blir mer skärpta i ett sånt här läge. Vi kommer inte att vidta några åtgärder för att höja säkerheten.

Vad som händer med flyget från Stansted utanför London är just nu oklart. Det plan som skulle ha kommit till Skavsta kl. 11.40 hade ännu inte lyft från Stansted vid 12-tiden på torsdagen. Så minst tre timmars försening är vad Skavsta nu räknar med.

Lars Blomström skulle flyga till Gdansk i Polen från Skavsta flygplats på torsdagen, men han var inte särskilt orolig för terrorhot.

– Kontrollen fungerar utmärkt, men det är förfärligt att det håller på så där, men jag är inte särskilt orolig.

Lotta Rutstedt skulle också flyga till Polen.

– Vårt flyg var försenat. Det kan ju beror på det här. Allt blir kanske uppskjutet och förstört, semestern.

Michael Berwick
michael.berwick@sr.se

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".