Protester mot kriget permanentas

Varannan vecka framöver så kommer  protester mot kriget i Libanon att hållas i Nyköping. Det ska man enligt arrangörerna göra ända tills Israel slutar sina bombningar mot grannlandet.
– Man blir mer och mer frustrerad. Kanske någonting hjälper. Jag kunde inte sova i natt för jag satt uppe och såg på arabiska nyheter och såg förskräckliga bilder på människor som drabbats, exempelvis förlorat sina hem, säger Zeinab Rabah från Islamska kulturcentret. 

Onsdagen ska, enligt vissa, ha varit den våldsammaste dagen sedan kriget började, men Zeinab Rabah tror att det är svårt för de svenskar som inte upplevt ett krig att riktigt förstå vad som händer där nere.

Det blir mest bilder på sönderbombade hus som flimrar förbi på tv-skärmen, men för henne och hennes vänner med rötter i Libanon, är det mer än så.

Hon har aldrig själv bott där, men nästan hela hennes släkt gör det. Nu är de flyktingar i sitt eget land, deras hem utanför huvudstaden Bagdad är sönderbombade. Stenruiner och sönderslagna drömmar.

Det är Islamska kulturcentret i Nyköping som tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet där håller i demonstrationerna, och Maria Rensfeldt, socialdemokrat och medarrangör av protesterna, säger att hon vill att Nyköpingsborna nu ska visa omvärlden vart man står.

– Det är viktigt att man visar att man är många som solidariserar sig med Libanons folk. Att man visar att man vill att Israel drar sig ur. Vi vill väcka människors tankar. Vi måste agera.

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".