Gränspolisen tar hjälp av Arlanda

Gränspolisen i Sörmland har begärt hjälp av gränskontrollen på Arlanda för att se om det finns kopplingar mellan de indier som greps på Skavsta flygplats utanför Nyköping förra veckan och de indier som kommit till Sverige via Arlanda och sedan sökt asyl, men sedan försvunnit från Migrationsverkets boenden.

Gränspolisen i Sörmland utreder en människosmugglarhärva med nio indier och en fransk medborgare som är misstänkta för brott.  Polisen utreder om detta är en del av en större organiserad brottslighet. Det var förra veckan som polisen grep de tio personerna på Skavsta flygplats utanför Nyköping med falska pass. De försökte ta sig ut ur Sverige, varav några till Spanien. De tio misstänkta är mellan 20 och 47 år och häktades i fredags och lördags vid Nyköpings tingsrätt. Två är misstänkta för bland annat försök till människosmuggling. Fyra har erkänt. De andra förnekar brott.

Ove Grenmark, chef för gränspolisen, säger att polisen utreder om den här människosmugglingshärvan ingår i en större organiserad härva.

I måndags morse rapporterade ekoredaktionen om en våg av unga personer från Indien som kommit till Sverige och sökt asyl, men att många av dem försvunnit från Migrationsverkets boenden. Polisen misstänker att de kommit till Europa för att arbeta svart och därmed utnyttjas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".