Fler nya Sörmläningar under året

Folkmängden i Sverige har ökat kraftigt första halvåret i år. Sörmland har efter storstadslänen och Halland den största folkökningen. Det visar färsk statistik från Statistiska centralbyrån. Länets befolkning har ökat med lite drygt 900 personer under det första halvåret i år.

Att befolkningen ökat så pass mycket beror till viss del på att fler barn föds, men framförallt är förklaringen den tillfälliga asyllagen som gav flera tusen människor permanent uppehållstillstånd. Enligt SCB ökade landets befolkning med drygt 35 000 personer, det kan jämföras med knappt 13 000 samma period ifjol.

Den kommun i länet där befolkningen ökat mest är Eskilstuna, tätt följt av Strängnäs och därefter Nyköping. Enligt Statistiska Centralbyråns statistik beror det till största delen beror på fler inflyttade personer. För Vingåker och Katrineholm går trenden däremot åt andra hållet, och kommunerna är de i länet där befolkningen minskade allra mest under årets första halvår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".